Het mooiste moment bij een presentatie is voor mij als bij een zaal vol mensen ineens 'het muntje valt': in één klein moment ontstaat een nieuw inzicht en weten ze iets wat ze eerst nog niet wisten. Toekijken terwijl dat gebeurt vind ik extreem leuk. Verslavend leuk zelfs. Hoe kwam ik aan deze verslaving? Door te leren windsurfen...

Ook als je je er zelf nooit aan gewaagd hebt, heb je vast weleens iemand voor het eerst zien surfen. Zo niet, ziehier:

Je staat onvast op een wiebelding dat rap nog veel wiebeliger wordt als je probeert het zeil uit het water te trekken. En dan vangt dat stomme zeil ook nog eens meteen wind terwijl je daar nog lang niet aan toe was. Ter compensatie steek je je kont zo ver mogelijk naar achteren zodat je hoofd in ieder geval boven die plank blijft. En terwijl je zo wankelt weet je dat dat krampachtige evenwicht niet lang gaat duren. Wat het ook niet doet. Heel vaak niet.

Maar na een dag of twee/drie ploeteren verandert dat compleet. Ineens merk je, tijdens het voor de zoveelste keer achterover vallen, dat je eerst heel eventjes ontspannen aan dat zeil hangt. Vervolgens lazer je evengoed in het water, maar eerst voel je heel kort iets wat lijkt op evenwicht. Bij een volgende poging ga je weer achterover hangen, maar nu iets voorzichtiger. En verrek! Je blijft gewoon staan! Gewoon rechtop, beetje naar achter hangend. Het voelt niet meer krampachtig en ziet er ook niet meer knullig uit. Op dat ene moment weet je: 'Ik kan dit écht!' En is ineens de grens van jouw mogelijkheden een flink stuk opgeschoven. En mag die wind ook best wat harder.

Op mijn veertiende heb ik leren windsurfen. En vijf jaar later begon ik bij een zeilschool met surfles geven. Daar kwam ik erachter dat ik het ook érg mooi vind toe te kijken als iemand anders dat moment van 'ineens' begrijpen/kunnen beleeft. En dat de ultieme kick is: eerst iemand helpen tot dat moment te komen en dán toekijken. Of, bonus-leuk, iemand anders leren lesgeven: een kick krijgen door iemand te helpen een kick te krijgen door nóg iemand te helpen een kick te krijgen, als u mij nog volgt...

En dat moois gebeurt dus niet alleen op het water. Bij een presentatie valt er meestal ook iets te te begrijpen en gebeurt als het goed is precies hetzelfde. Als dat lukt, zie je ineens bij een zaal vol mensen het muntje vallen. En ook daar is het bijzonder leuk toe te kijken als een spreker meemaakt als bij een publiek ineens iets doordringt.

En daarom maak ik overal graag een punt van. Of help ik jou je punt te maken. Dan zit ik eerste rang als de muntjes vallen :-)