Toen ik hier reed in Hoogkerk (dorp dat door stad Groningen is opgegeten) kwam ik een bord tegen dat waarschuwt. Voor een zwembad. 

Maar zwembaden zijn heel niet gevaarlijk.

Natuurlijk probeert dat bord te zeggen dat in de zomer zomaarineens heel wat fietsers de weg over kunnen steken die van en naar het zwembad gaan dat aan deze weg ligt.

De weg zelf is er niet bepaald duidelijk over: hier is het zwembad namelijk. Nee, niet gezien? Ik ook niet. Pas toen ik er jaren later zelf moest wezen en er bewust naar zocht vond ik het.

Maar wat nou als je niet toevallig uit deze buurt komt en je rijdt hier? Erachter komen wat precies bedoeld wordt en waar het gevaar dan zou zijn duurt ruimschoots langer dan de tijd die nodig is een fietser aan te rijden.

Dat kan best anders

Als je automobilisten wil waarschuwen voor plots overstekende voetgangers of fietsers zou je het ook anders kunnen aanpakken.

Op allerlei plekken is met succes shared space toegepast (compleet met leuk accentje):

Bij het invoeren van zo'n gebied wordt meestal geklaagd dat het onveiliger voelt. Maar da's nou net de bedoeling! Leuk, zo'n bord dat vertelt dat het onveilig is, maar het voelt helemaal niet onveilig. Zeker niet als je waarschuwt voor een zwembad.

Het zou beter zijn dat je het gevoel zou hebben dat er maar zo iemand kan oversteken op een onhandig moment. Met zo'n gevoel gaan je min of meer vanzelf rustiger rijden en beter opletten.

In het verre oosten doen ze dat trouwens al tijden, zo'n shared space...